Ratujmy małą Alicję!!!

content_1505920594

Amputacja. To słowo, którego boją się rodzice małej Ali najbardziej. Lewa nóżka Ali jest zdeformowana, o połowę krótsza od prawej. Pęka im serce, bo Ala wierzy, że w końcu będzie zdrowa a oni wiedzą, że bez operacji najprawdopodobniej dojdzie do amputacji. Ala urodziła się z wrodzoną wadą lewej kończyny – bez kości strzałkowej i nieprawidłowo wykształconą kością udową. Nikt wcześniej nie zauważył wady. Okazało się, że nóżka Ali rośnie o wiele wolniej. Po zakończeniu okresu wzrastania różnica między lewą, a prawą nóżką będzie wynosić 35 cm. Kiedy Ala próbowała raczkować, upadała, bo przecież lewa noga nie dosięgała ziemi. Każda próba kończyła się tak samo – płaczem i pełnym rozczarowania spojrzeniem. Ala powinna zacząć już chodzić. Niestety jedyne, co może zrobić, to stanąć na jednej nóżce przy meblach. Jeśli spróbuje zrobić samodzielny krok, upadnie.

Rodzice dowiedzieli się o dr Paley’u – lekarzu który od lat leczy bardzo skomplikowane wady kończyn. Zobaczyli dzieci i dorosłych takich jak Alicja, chodzących na własnych nogach, których inni ocenili jako beznadziejne przypadki i skazali na amputację.

Odkąd wiedzą, że można uratować nóżkę swojej córeczki, myślą tylko o tym. Marzą o dniu w którym będą mieli pewność, że amputacja nie będzie konieczna, że Alicja będzie mogła chodzić na własnych nóżkach. Niestety cena za sprawność ich dziecka – przeraża – 1 mln zł, a operacja w USA. Wada Ali jest zbyt skomplikowana, by można leczyć ją w Polsce. Do tego mało czasu, bo tak olbrzymie pieniądze muszą się znaleźć w kilka miesięcy, gdyż potem będzie za późno!!!

Jeżeli chcesz pomóc skontaktuj się z nami: tel: 504 062 665,  791 398 061

mail: fundacjanaszezaglebie@gmail.com

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.