Program Bank Dziecięcych Uśmiechów

Projekt „Warto tam być”

realizowany przez Fundację Wspierania Rozwoju Zasobów Ludzkich „Nasze Zagłębie”

w ramach programu „Bank Dziecięcych Uśmiechów” Fundacji BZWBK.

Cel główny projektu to ukazanie uczniom, możliwości rozwoju, jakie daje obcowanie z literaturą, sztuką poprzez osobiste doświadczanie ich dobroczynnego wpływu, wyrównywanie szans edukacyjnych i różnic kulturowych,  oraz wzmocnienie integracji rówieśniczej.

Uczestnictwo w tego typu projekcie jest dla nich szansą poznania różnych form spędzania czasu wolnego, uświadomienia sobie, że nauka może być przyjemna i zabawna.Stanowi także szansę na zaszczepienie nowego spojrzenia na kulturę, jej doświadczanie i wyrażanie emocji

Projekt „Warto tam być” jest projektem skierowany do grupy 12 uczniów z 4,5 i 6 klas.Jego cele to przedstawienie różnorodnych miejsc kultury ,w których można zdobywać wiedzę, rozwijać się i bawić oraz poznanie aktywnych intelektualnie form spędzania czasu wolnego.

Projekt będzie realizowany w formie warsztatów komunikacji interpersonalnych oraz 5 wyjazdów do różnorodnych miejsc kultury. Podsumowaniem projektu będą warsztaty podsumowujące i spotkanie dla rodziców, nauczycieli ,dyrekcji połączone z prezentacją wytworów dzieci.

Harmonogram projektu:

1. Warsztaty integracyjne 17.04.2018 godz.13.30 – 15.00.
  2. Wyjazd do Muzeum Śląskiego w Katowicach – zwiedzanie muzeum, wjazd na wieżę widokową, udział w warsztatach: „Literacka wyprawa z Tomkiem” odwołujące się do książek o Tomku Wilmowskim. Zwiedzanie budynku NOSPR. 24.04.2018 godz.15.30 – 18.30.
  3. Wyjazd do Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademicka w Katowicach – zwiedzanie hybrydowej biblioteki, biblioteczna gra terenowa 28.05.2018 godz.15.30 – 18.00.
  4. Wyjazd do Filharmonii Śląskiej Koncert Orkiestra symfoniczna & Chór Smartfonów 13.05.2018 (niedziela) godz.17.00 – zbiórka o 16.00.
  5. Wyjazd do Teatru Zagłębie w Sosnowcu – Spektakl „Wróg – instrukcja obsługi” 22.05.2018 godz.9.00-13.00.
  6. Wycieczka całodniowa do Zamku w Mosznej – zwiedzanie zamku, wieża zamkowa, gry i zabawy, warsztaty podsumowujące projekt. 05.06.2018 godz.8.30 – 16.30.
  7. Spotkanie podsumowujące dla rodziców, uczestników, nauczycieli i dyrekcji 20.06.2018 godz.17.00.

Poniżej fotorelacja z pierwszego, wspólnego wyjazdu do Muzeum Śląskiego w Katowicach.

Za nami pełne emocji poszukiwanie przygód tropem Tomka. Ciekawa scenografia i interaktywne działania poprowadziła nas przez pięć kontynentów, przybliżając ich kulturę, przyrodę, a przy okazji zapoznając ze światem powieści Alfreda Szklarskiego. W trakcie zabawy uczniowie poznali  fragmenty wybranych powieści, zapoznali  się z sylwetką bohatera i specyfiką krain, które odwiedzał. Połączenie samodzielnego działania, pracy z tekstem literackim, słuchania fragmentu wybranej powieści i zabawy plastycznej pobudziło wyobraźnię i zachęciło do lektury.

Zobaczyliśmy również Wystawę stałą „Światło historii. Górny Śląsk na przestrzeni dziejów” To opowieść o Górnym Śląsku od czasów najdawniejszych do przełomu ustrojowego 1989 roku.  Oglądaliśmy ją w miejscu dawnej kopalni Katowice, która przez blisko 200 lat była świadkiem i uczestnikiem historii.

Odkryliśmy instalację Mirosława Bałki, polegającą na przejściu w ciemności, korytarzami o zmiennej i zróżnicowanej szerokości. Zostaliśmy poddani działaniu kolejnych bodźców uruchamiających zmysły: dotyku, wzroku, równowagi oraz odczuwania ciepła i zimna.