Aktualności

Fundacja Wspierania Rozwoju Zasobów Ludzkich „Nasze Zagłębie” została laureatem programu grantowego Bank Dziecięcych Uśmiechów, Fundacji Banku Zachodniego WBK!

Fundacja Wspierania Rozwoju Zasobów Ludzkich „Nasze Zagłębie” została laureatem programu grantowego Bank Dziecięcych Uśmiechów, Fundacji Banku Zachodniego WBK.
Dzięki temu dofinansowaniu, będziemy mogli zrealizować dla grupy uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 7 w Czeladzi program, w którym odwiedzą atrakcyjne miejsca zgodnie z założeniem – „książka, sztuka – uczy, bawi ,rozwija”

Celem głównym tego projektu jest ukazanie uczniom, możliwości rozwoju, jakie daje obcowanie z literaturą, sztuką poprzez osobiste doświadczanie ich dobroczynnego wpływu, wyrównywanie szans edukacyjnych i różnic kulturowych, oraz wzmocnienie integracji rówieśniczej.

Uczestnictwo w tego typu projekcie jest dla nich szansą poznania różnych form spędzania czasu wolnego, uświadomienia sobie, że nauka może być przyjemna i zabawna. Stanowi także szansę na zaszczepienie nowego spojrzenia na kulturę, jej doświadczanie i wyrażanie emocji

Jego cele szczegółowe to przedstawienie różnorodnych miejsc kultury ,w których można zdobywać wiedzę, rozwijać się i bawić oraz poznanie aktywnych intelektualnie form spędzania czasu wolnego. Projekt będzie realizowany w formie warsztatów komunikacji interpersonalnych oraz 5 wyjazdów do różnorodnych miejsc kultury. Podsumowaniem projektu będą warsztaty i spotkanie dla rodziców, nauczycieli ,dyrekcji połączone z prezentacją wytworów dzieci.

Beneficjenci projektu dowiedzą, się, że korzystanie z literatury, sztuki jest nie tylko przyjemne, ale także uczy, rozwija i pozwala wyrażać samego siebie.

Projekt zakłada 5 wyjazdów do miejsc kultury związanych z literaturą, sztuką, muzyką: Centrum Informacji Naukowej i Biblioteka Akademicka w Katowicach, Muzeum Śląskie w Katowicach, Teatr Zagłębie w Sosnowcu, Filharmonia Śląska w Katowicach i Zamek Moszna.

Dzieci poznają nowe miejsca, z których będą mogły korzystać na dalszych etapach edukacji, dowiedzą, się, że książki dają możliwość rozwoju ale również zabawy, odczarują wizerunek biblioteki czy muzeum jako miejsca archaicznego i nudnego. Uczestnicząc w atrakcyjnych warsztatach przekonają się, że nauka sama w sobie może być zachęcająca, co wpłynie na ich nastawienie i motywację do zdobywania wiedzy.

Poznają możliwości spędzania czasy wolnego w sposób aktywny, twórczy i ciekawy. Pozwoli to na wybieranie w przyszłości alternatywnych form spędzania czasu pozaszkolnego. Doświadczą możliwości wyrażania emocji poprzez sztukę, muzykę. Będą mogły odreagować własne napięcia psychiczne w sposób bezpieczny i pod opieką specjalisty.